lördag 21 maj 2016

Bättre trädgårdsarbetesväder


Jag tog med mig systemkameran i det där vingliga cykellasset med packning jag skrev om häromdan, men såklart glömde jag helt att fota med den innan jag lade på fiberdukarna på odlingarna idag. Men en instagrambild har iallafall förevigat dagens trädgårdsarbete!

Tack vare speluppehåll i golfen på grund av åskrisk fick jag ett par bonustimmar på eftermiddagen då jag hann fullfölja arbetet med landet som jag hade påbörjat under förmiddagen. Här har det turligt nog varit desto härligare väder än de haft på Irland idag kan jag konstatera! I förmiddags tog jag bort pallkragen som tidigare stått där det nu bara syns ett upphöjt jordigt land (det ser ju ganska trist ut, men åh vad jag hoppas det ska frodas av grönska senare i sommar!), grävde upp allt ogräs och vände på grästuvorna. Plattade till dem, lade på tidningar i ett hyfsat tjockt lager och fyllde därefter på med färsk jord. Fem säckar gick det åt för att få ett ungefär decimetertjockt jordlager. Sedan sådde jag mina sista fröer för i år; brytböna, isbergssallat och en bladsallad, eller vad det kan tänkas kategoriseras som, med lite rödgröna blad. Sådden täckte ungefär halva den nya odlingsytan, resten står orörd i väntan på potatisen och vitkålen jag försått. Eventuellt får jag så efter lite med tiden, men det beror förstås helt på hur det går med sådderna som redan är i jorden. Eftersom jag inte sådde så mycket sallad, en rad av varje sort bara, kan det nog bli så att jag får så ny senare under säsongen. Sedan vet jag ju inte riktigt hur det går med morötterna och de andra rotfrukterna jag sådde trots att deras bästföredatum passerat med råge. Några små morotsblast tyckte jag mig iallafall skåda när jag vattnade idag!

Framöver tänkte jag ordna en ny plats för den kasserade pallkragen, så jag kan föryngra och utöka mitt bestånd av jordgubbsplantor. Men sedan är det mesta av årets trädgårdsprojekt i hamn. Det som återstår är en evig vattning, att fixa nässelvatten att göda med och att få fram material att täcka landen med för att minimera risken för att ogräs hittar ner i mina odlingar nu när jag fått ordning på dem ordentligt. Jo, och så hoppas jag ju kunna få till lite höstsådder också, av vitlök i första hand men kanske också av lite annat. Exakt vad måste jag läsa på lite mer kring eftersom jag inte är så bekant med det fenomenet.

Sedan har jag förstås balkongen därhemma som det ska bli ordning på också. Som ni vet är det mesta omplanterat för sista gången redan, men tomaterna ska komma ner i större krukor och sedan vill jag nog ha något mer blommande bland alla tomater och paprikor också. En låda med blå Ipomoea (Blomman för dagen) och en med luktärt och tagetes är redan sådda. Men jag har en till låda som jag inte bestämt vad jag ska göra med. Jag hade tänkt mig något klättrande även i den till en början, men då skulle hela balkongen täckts av slingerväxter med risk för viss instängdhetskänsla och sedan kanske växterna inne på balkongen skulle fått för lite ljus också då. Nu tänker jag snarare färdiguppdrivna blommor som ger lite färg och blomning redan i början av sommaren. Om jag hittar några som passar min obefintliga budget. Det har ju gått åt så väldigt mycket jord de senaste månaderna... Förhoppningsvis kan jag producera nya land i framtiden utan att släpa hem lika mycket jord iallafall. Nu fick det bli köpejord på grund av att jag inte hade tid att vänta 1-3 säsonger på att naturen skulle ordna odlingsbäddar åt mig. Jag antar att jag återkommer till det när det väl är dags att anlägga nya odlingsbäddar längre fram...

Härnäst tror jag att jag ska bädda ner mig, kika igenom mitt instagramflöde, läsa lite Gård & torp och klia katten bakom öronen tills det är dags att sova. Vad roar ni er med denna lördagskväll?


2 kommentarer:

  1. Jag har ingen aning om vilken sorts vallmo det är. Den fanns där när vi flyttade in och spred sig sen lite mer för varje år. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nå, det var inte hela världen. Huvudsaken att den trivs :) Om du skulle råka få några frön över från dem någon gång (om du försöker ta reda på några istället för att låta den fröså sig vill säga) så skulle jag inte tacka nej ;) Kanske kan jag lyckas ta lite frön från något annat att skicka dig i gengäld?

      Radera