söndag 29 januari 2012

Frugans boklista.Frugan har besvarat en boklista som jag inte sett förut, så jag tänkte sno och besvara den jag med!

Vilken är den första bok du minns du läste och tyckte om?
Kanske Nicke Nyfiken? Eller någon av de gamla böckerna som mormor brukade läsa för mig? Jag minns ju inte alls egentligen, men jag minns den gula Nicke-boken från dagis så den har i alla fall varit med länge...

Läser du serietidningar eller manga och isåfall vilka?
Nej, jag ogillar manga och serietidningar har jag inte läst sedan jag var liten. Det finns så mycket annat som jag hellre vill läsa.

Läser du ”allt” – dvs gärna på mjölkpaketen och sånt?
Kanske inte allt, men väldigt mycket. Det har aktualiserats i kursen jag läser just nu hur mycket mer man faktiskt läser än vad man tror...

I vilka omgivningar läser du helst? På bussen, i bilen? Fåtöljen? Sängen?
Offentligt så gillar jag att läsa på tåg eller långfärdsbussar, men jag föredrar att läsa hemma i soffan, sängen eller ute i trädgården.

Vad är det bästa att dricka/äta till en riktigt bra bok?
Ingenting. Något gott att dricka kan vara trevligt att ha till hands dock.

Är du med i någon bokklubb?
Nej, jag vill aldrig beställa något av det som erbjuds i alla fall. Kalla mig boksnobb, men jag beställer hellre det jag verkligen vill läsa själv än att betala för något halvintressant som jag inte skulle köpt annars.

Lånar du ofta på biblioteket?
Statistiskt sett lånar jag de flesta böcker som kommer i min väg, nu är det ju nästan bara kurslitteratur dessutom. Men även annars lånar jag det mesta och köper bara det jag verkligen tycker verkar bra och tror mig vilja läsa igen. Jag har mer och mer gått över från inbundna böcker till pocketar då, eftersom de ju är så mycket billigare.

Handlar du böcker på nätet och isåfall var? Brukar du jämföra priser?
När jag köper böcker blir det nästan uteslutande på nätet (bokrean undantagen) och då på adlibris. Jag brukar absolut jämföra priser och adlibris är ju vinnaren nästan jämt...

Hundörar du? Skriver i marginalen?
Hundörar, ja. Men inte så ofta och nästan uteslutande i kursböcker. Skriver, nja... jag använder märkpennor i kursböcker emellanåt (om de är mina egna), men oftast lånar jag ju dem och då kan jag inte göra det.

Tjocka eller tunna böcker?
Tunna böcker eller ungdomsböcker som är snabb- och lättlästa är perfekta när läslusten inte är på topp, men jag läser alla sorters böcker om de verkar bra.

Vilken är den senaste boken du läst och tyckt om?
Efter en snabbtitt på listan med utlästa böcker så kan jag konstatera att det var ungdomsboken Gilly Hopkins hittar hem av Katherine Paterson som lästes till litteraturkursen jag läste i höstas.

Vad läser du just nu?
Joséphine Kejsarinna av Frankrike av Andrea Stuart. Fortfarande. Eller egentligen har jag inte öppnat den sedan i september, oktober nånting, ju. Men tanken är att jag ska göra det på onsdag när jag åker tillbaka till Göteborg. Om inte kurslitteraturen är väldigt intressant...

Nämn någon bok du tyckte var hopplöst dålig! Eller värre ändå: tråkig!
Det senaste jag läste och minns att jag inte gillade något vidare var en bok av Danielle Steele. Minns inte vad den hette, dock...

Tvingade du dig igenom den ändå?
Ja, men sedan bestämde jag mig för att hålla mig ifrån Danielle Steele. Om inte för evigt, så åtminstone väldigt länge. 

Fem böcker du älskar?

- Harry Potter, förstås
- Zebraflickan
- Skugg-serien
- Bär-serien (eller serien om familjen kring La Stella) av Swedenmark och Wennström
- Désirée

Favoritförfattare?
Jag måste ju säga författare som författat böcker jag älskar, annars vore det väl konstigt? J.K. Rowling, Sofia Åkerman, Maria Gripe, Astrid Lindgren...

Någon som du gärna skulle vilja läsa, men inte kommit dig för?
Absolut. Några av dem nämnde jag här. David Nicholls och Simona Ahrnstedt, till exempel.

Läser du faktaböcker? Vilka genrer föredrar du?
Nej, det kan jag ju inte påstå att jag gör. Men jag har funderat många gånger på att bredda min läsrepertoar. I sommar, kanske?

Om en bok blivit film: läser du helst boken först och ser filmen sen, eller tvärtom?
Läser definitivt boken först i åtminstone 90% av fallen.

Om du ”upptäcker” en bok via film, brukar du läsa den då? Alltså om du inte visste att den fanns som bok innan.
Jag vet inte om jag någonsin gjort det? Men jo, det skulle jag nog göra.

Favoritfilm (baserad på bok)?
Jag skulle kunna säga Harry Potter här, precis som Frugan. Men faktum är ju att filmerna förstörde min läsupplevelse och den värld jag byggt upp då jag läste böckerna. Så jag kan inte säga dem. Det får bli filmatiseringarna av Astrid Lindgrens böcker istället!

Läser du lyrik? (Ge gärna exempel)
Jag har läst tre eller fyra diktböcker totalt i hela mitt liv. Däremot läser jag regelbundet amatöralster på mitt kära skribentforum.

Har du dolt vad du läser nångång? För att du kanske känt dig ”nördig” eller nåt sånt?
Har jag med all säkerhet, men inte på senare tid. Det fungerar liksom inte när man offentligt listar allt man läser ;)

Känner du nånsin stress över alla böcker du skulle vilja hinna med att läsa, men inte hinner?
Ibland känns det väldigt jobbigt att tänka på hur mycket bra litteratur som finns här i världen och att jag omöjligtvis kommer hinna läsa den, men det är bättre att fokusera på de böcker man faktiskt läser och försöka bena ut vilka som verkligen är läsvärda.

Tycker du att det saknas nåt i bokutbudet?
Inte vad kan komma på såhär på rak arm, men det gör det säkert.

Din relation till böcker i stort! Vad vore världen – & DU – utan böcker?Böcker är otroligt viktiga för mig, och för världen. Ännu en sak vi diskuterat i den läs- och skrivinlärningskurs jag för tillfället läser är hur man genom böcker kan föra samtal över annars oöverkomliga gränser. Författare som levde för flera hundra år sedan kan fortfarande kommunicera tack vare sina böcker. Närmare en tidsmaskin/tidsresa kan man ju inte komma och det är så häftigt! Att tillåta sig att sjunka riktigt djupt ner i soffan och försjunka in i en annan (bok)värld är något av det bästa som finns.2 kommentarer:

  1. Rolig lista! Jag har inte heller sett den förut, eller ja, vissa av frågorna (t.ex. den om vad som är bäst att äta/dricka när man läser, jag håller helt med om att ingenting är bäst), men en del nya är det också. Och visst är det något av det bästa som finns att sjunka ner i soffan och försjunka djuuupt ner i den bok.

    SvaraRadera
  2. Va va de f kurs du läste innan, svenska på humanisten? Kan bara hoppas Läs- och skrivinlärningen e roligare å att du får lite mer tid till roliga serier.. ;) Själv läser jag natur nu, massa delkurser å första tentan om en vecka...

    SvaraRadera