söndag 8 januari 2012

Årets läsning

 Häromdagen bloggade jag ju om de böcker jag läste under 2011. Men man ska ju inte leva i det förflutna, sägs det. Så jag tänkte kika lite framåt istället (även om de menar att det är i nuet man bör hålla sig) och skriva lite om vad jag vill och hoppas på att kunna läsa under året som ligger framför oss.

Först och främst vill jag förstås läsa ut den bok jag påbörjade redan i augusti. Andrea Stuarts Joséphine: Kejsarinna av Frankrike. Överenskommelser av Simona Ahrnstedt som jag köpte redan i höstas med tanken att läsa direkt efter Joséphine har blivit liggande alldeles för länge även den. Således blir det bok nummer två på läslistan. Nummer tre är En dag av David Nicholls, som jag önskade mig och fick i julklapp.

Och nummer fyra är en bok som inte är utgiven än, men lagom tills jag tagit mig igenom de tre ovan nämnda böckerna så hoppas jag att den är det. Pernilla Alm är en bloggare jag följt i flera år nu, genom husbyggande, undervisande (även om hon inte skriver så mycket om just den biten som en lärarstudent kunde önska), romanskrivande och bokkontrakt med efterföljande redigeringsprocess. Alltid du ges ut i maj 2012 och jag längtar efter att få läsa den!


Alla bilder är lånade från Adlibris.

Skulle den trots allt inte hunnit ges ut så har jag såklart fler böcker på listan (en lätt underdrift). Frida Skybäck debuterade under 2011 med sin historiska kärleksroman Charlotte Hassel. Om Överenskommelser ger den mersmak jag tror, så är det tur att denna bok finns att stilla suget efter historiska berättelser, det verkar nämligen vara de enda två moderna historierna av denna typen av svenskt ursprung som finns att få tag på.

Det finns många fler författare på min läslista, några exakta titlar har jag inte bestämda såhär på rak arm dock. Och sedan tycker jag om att vara spontan i mitt bokväljande och vill inte skriva långa listor på vad jag ska läsa när heller. Dock har jag de senaste åren konstaterat att kvinnliga författare är fasligt överrepresenterade i min bokhylla och på mina läslistor, så jag ska försöka få med lite fler män. Hur anti-feministiskt det nu än må låta ;). Paul Austers New York-trilogi lånade jag i somras men hann inte läsa den, så den skulle kunna vara ett alternativ att satsa på igen. Och sedan har jag lovat en vän att läsa Hemingway i ganska många år nu utan att det blivit av, så det kanske är dags nu...

Vad läser ni 2012? Har ni några titlar eller författare ni särskilt skulle vilja rekommendera som jag kanske missat att lägga till i min oändliga "läslista"?


P.S. Är det bara jag som tycker att bloggers bildverktyg är fullständigt hopplöst?


3 kommentarer:

 1. Önskar jag hade tiden och ron att sätta mig ner och läsa oftare. Det blir bara inte av.

  Kanske får du ditt drömkök framöver. Man ska aldrig ge upp hoppet :)

  Hälsningar Josefin

  SvaraRadera
 2. Jag ska också läsa en massa böcker i år! Jag ser det som en utmaning att försöka läsa minst lika många böcker som dig. :)

  SvaraRadera
 3. Jag ska frossa i Haruki Murakami böcker den här våren. Det trillade in inte mindre än fem av hans böcker lagom till jul. :) Han är definitivt läsvärd, men nog inget jag skulle rekommendera under pluggtiden tyvärr.

  SvaraRadera