söndag 22 april 2012

Inför ESC del I.


Eurovision song contest närmar sig. En av årets höjdpunkter. Detta startar ju med Inför-programmen då vi får en chans att förhandslyssna på alla låtar. Jag har en tradition att titta, lyssna och kommentera. Detta blir dock första året det sker i denna blogg. Min mer eller mindre helt insomnade tidigare blogg har tidigare fått den äran.

Jag missade Inför-programmet då det sändes i måndags, men nu är det repris och jag sitter beredd att kommentera, tycka, dissa, hylla... Traditionsenligt gissar jag att det blir mer av det tidigare än det senare dock. Först ut är förstås en glimt av förra årets vinnarlåt från Azerbajdzjan, och det skadar inte. Jag hade inget som helst minne av hur den lät. Björkman påminner dock om att det var svenskar inblandade i den, vilket jag minns då han säger det.

Montenegro och Rambo är först ut bland årets bidrag. Två sekunder är allt som krävs för att jag ska vilja sträcka mig efter fjärrkontrollen och byta kanal. Tänker sedan att det kanske räcker att sänka ljudet, men fortsättningen kan ju överraska. Lyssnar vidare. Lider. I n t e bra! Betyget blir en stor fet nolla (där fem är högsta betyg)!

Island har haft några bra bidrag med i tävlingen. Men den här gången är det inte riktigt så, trots att jag är svagare än svagast för stråkar. De får en stark tvåa.

Grekland har en medryckande låt. Lite intetsägande som poplåtar ofta är, men de väcker danslust även hos sådana som mig. En trea får den!

Lettland kör också på skvalpop, men till skillnad från Greklands låt väcker inte denna någon vidare danslust. En tvåa. Mest för att jag vet att det med största sannolikhet kommer dyka upp mycket sämre låtar som förtjänar de lägre poängen ännu mer.

Albanien. Pianospel. En kvinna i svart i en svart box i en gråvit tom sjukhussal, eller vad kan det vara? Och hon gapar. Och där krackelerade mina fönsterrutor mer eller mindre. Men i de lugnare partierna låter det ändå helt okej. Därför får den här låten också en tvåa.

Rumänien har valt ut ett väldigt intetsägande bidrag och det får en svag etta i poäng. (Måns Zelmerlöv visar sin brist på smak och ger en femma, Lena PH en fyra. What did I miss???)

Schweiz har tempo, lite rockighet och killar med rätt trevlig sångröst. Jag gillar! Förutsett att de inte klappar ihop live på scen kan det här bli en riktig höjdare även där. Jag velar mellan fyra och fem, men de får en femma. Hoppas de levererar.

Belgien härnäst. En tjej i vit klänning som står väldigt bredbent och böjer på knäna. Hm. Kanske inte den bästa av röster, men speciell på något vis. Jag gillar den och ger Iris tre poäng.

Finland har tagit sig an detta med ett nytt grepp i form av talangtävling där okända artister och låtskrivare fått tävla om ESC-platsen. Vinnare är en tjej som enligt Thomas är mest känd som handbollsspelare. Hon sjunger på muminsvenska och intill sig har hon en cellospelare. Enough said. En fyra. Jag tror den lutar åt att vara av den svagare varianten snarare än en stark, dock.

22 poäng har jag delat ut idag, Thomas skramlade ihop 23 och var mest generös i tv-panelen, men de låg där strax över eller under 20 allihop tror jag. Vi är någorlunda överens, även om inte fördelningen av poängen var densamma. Imorgon är det dags för Inför-program nummer två. Tyvärr vinner nog Alcatraz då med, så del II dröjer nog ända till nästa helg.

1 kommentar:

  1. Jag förstod mig inte heller på Rumäniens bidrag! VAD var det som de tyckte var så bra med den? Finlands bidrag har fastnat hos mig, men jag tror tyvärr inte att den har så bra chans att gå vidare. Fast det vore roligt om jag hade fel.

    SvaraRadera