tisdag 26 juni 2012

Midsommar del 1: naturen

Natten till midsommarafton. Lugn och frid vilar över paradisbyn.

Midsommarafton. Bilarna stod som ett pärlband längs hela byvägen. Aldrig har det varit så mycket folk på byns majstångsresning tror jag. Tur med vädret kanske bidrog.

Jag testar kamerainställningar och många bilder blir rätt kassa. Här är ett exempel, som jag ändå gillar på något vis.

Medan resten av byn går på majstångsresning leker jag grillmästare.

En klassisk Laduvy. Bersån består dock, tyvärr, mer av ogräs än syrener, trots att de franska (höga) syrenerna växt sisådär en halvmeter sedan förra året.

Närmast i bild, tillsammans med ogräset, står de klassiska bondsyrénerna som en gång bodde i min barndomsträdgård. Sedan dess har de hunnit flytta tre gånger, varav en flytt innebar ett till två års boende i ren lera ute på åkern, men lever ändå. Kärlek och hurrarop för deras levnadsvilja!

Den Franska syrénen var bra att gömma sig bakom och spionera på alla midsommarfirare vid majstången uppe i backen.


Det började äntligen bli glöd i kolen. Min mage lät som ett helt åskoväder.

Och här blommar syrénen på stam med sina intensivt mörklila blommor. De vackra ljusrosa rosorna och pionblommorna lyser dock med sin frånvaro. I vanliga fall har de nästan blommat över vid midsommar, i år slog de första rosorna ut igår (25/6). De vanliga buskrosorna har dock vågat börja slå ut.
Riddarsporren växer och frodas i alla fall, snart har den trängt ut liljorna ur mitt solursland.

Humle och någon okänd "ogräsblomma" som tydligen rotat sig här efter att mamma sådde en "överraskningspåse" med frön förra året. Den innehöll potatis också.

Den vitlöksmarinerade fläskytterfilén börjar få färg.

Mitt bästa grilltips är egentligen att lägga på locket så att köttet tar till sig röksmak, men glöden var för varm den här midsommaren (eller så var jag för hungrig, välj själv). Och när köttet fått färg lägger man det i folie så vätskan stannar kvar. Köttet blir ljuvligt mört då. Gillar man varma grönsaker är det toppen att stoppa i dem i foliepaketet också.

Mer människor.


En till bild där jag lekt med inställningarna. Kanske den hade blivit mer spännande om jag mörkat ner den?

När majstången var såhär långt uppfirad förklarade jag maten färdig att äta. Hungrigare än en varg orkade jag inte vänta ut midsommarfirarna.


Ja, det var ett första bildsvep från årets midsommar det. Jag återkommer med mat- och kattbilder vid ett senare tillfälle. Vill ju inte trötta ut er med för mycket bloggande på en och samma gång när ni inte är vana!

3 kommentarer:

 1. Gillar starkt den första bilden!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! So do I, till skillnad från den andra.. besudlad med bilar från utomsocknes som tror att det är okej att inkräkta i paradiset bara för att det är nån himla midsommar! Hmpf! ;)

   Radera
 2. wow vad läcker den första bilden va!!! såg ut som du haften bra (å regnfri) midsommar =) saknar inte gbg (å allt regn)?! =P

  SvaraRadera