lördag 11 augusti 2012

Good ...what?


Jag såg som vanligt Good wife igår kväll, en av mina favoritserie genom alla tider har det kommit att visa sig. I gårdagens avsnitt sade en av de yngre, lovande talangerna upp sig från advokatfirman efter att ha upptäckt att hon var gravid. Hon sade att hon ville vara mamma. Att hon inte ville välja. Att hon inte kände att hon behövde välja mellan mödraskap och yrkesliv. Hon menade att kvinnor i hennes generation inte behövde bevisa något, och om det ändå var så att de behövde göra det, så struntade hon i det.


Jag har egentligen aldrig haft någon stark längtan efter att yrkesarbeta. Om jag ändå ska arbeta, så ska det vara med något jag trivs med och tycker är roligt och meningsfullt. Jag skulle aldrig sitta på ett kontor och vända papper eller jobba som städerska och slita ut kroppen för absolut ingenting i gengäld. Jag kunde tänka mig att bli lärare. Det är ett viktigt yrke, och det innefattar arbete med barn. Vilket varit ett av mina kriterium inför framtida yrkesval.


Men vad får man för att vara lärare? Läget är ohållbart, och även om man inte sliter ut sig kroppsligt som en städerska, så är risken oerhört stor för att slita ut sig psykiskt. För ingenting. Man får sommarlov och jullov och en massa olika ledigheter, säger många. Men faktum är ju att detta inte är någon lyxig ledighet såsom de tror. All ledighet jobbas in under resten av året. 45-timmarsveckor är vad som gäller. Men många lärare måste jobba mycket mer än så, gratis, för att hinna göra allt de ska och måste göra. All dokumentation. Att agera psykologer åt sina elever. Och så vidare, och så vidare.


Jag är långt ifrån säker på mitt val att bli lärare. Jag vet inte riktigt vad jag skulle göra annars, så jag fortsätter studera. För nu.

Men om jag släpper tankarna på yrkesval och yrkesliv, så vet jag precis vad drömmen är. Att få vara mamma, en närvarande mamma. Att vara mer närvarande i nuet och att ta vara på livet och mig själv.

Tidigt var min dröm att få barn medan jag fortfarande var ung. På sätt och vis kan man säga att min dröm varit att få vara hemmamamma/fru så som kvinnan i Good wife.

Men det är väl knappast korrekt såhär på 2010-talet när feministerna ständigt rasar över kvinnoförtryck och patriarkatet.

Och när man dessutom själv anser sig vara feminist, hur försvarar man då en sådan dröm? Det är svårt, rysligt svårt. Men omöjligt?

Nej, det borde inte vara omöjligt. Det borde vara det som är sann feminism. Att leva ut sina drömmar även om de går stick i stäv med vad som anses korrekt, bara för att det är vad man själv drömmer allra starkast om. Jag har förstås ett annat problem som är mycket mer påtagligt. Jag är inte i närheten av att vara gift. Och då kan man ju inte så lätt bli hemmafru. Dessutom är jag inte så vidare ung längre, så någon ung mamma kommer jag aldrig någonsin bli. En bra och närvarande mamma, det finns det dock fortfarande hopp om att jag en gång ska få vara.

Samtliga bilder: Egna.

4 kommentarer:

 1. Feminist hit och dit. Blir så trött. Det är väl inget som är omöjligt med att tex vara hemmafru om man nu väljer det och framförallt KAN det? Jag blir döless på att mycket som kanske förr ansetts som kvinnligt och DÅ kanske inte heller var självklara val idag ska "förbjudas" för att det är så fruktansvärt icke-feministiskt. Jag anser att det blir väl för tusan vad man gör det till?

  Det är väl ett förtryck i sig om man ska känna att man inte kan göra det man vill för att man då inte är nog feministisk. I vems ögon då? Gah.

  Nej jag tycker du med gott hjärta kan bli hemmafru om det nu är något du VILL och KAN välja i framtiden frugan!

  Och... jag hoppas du kommer tillrätta med din känsla för framtidens jobb. För jag tycker det är synd att rätt ofta läsa om hur du oroar dig för arbetets press, stress och dåliga lön redan innan du är utexaminerad. Självklart är det så att många yrken tyvärr är lågavlönade för vad de är värda i samhället, de säger jag absolut inget om. Men jag önskar dig en ljusare framtidssyn på ditt framtida arbete, att du får känna mer glädje och förhoppning istället.

  KRAM!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frugan, det är ju just det jag skrev. Att det är sann feminism att göra det man vill, men de flesta "rabiata feminister" ser det kanske inte så ;).

   Att kunna välja att vara hemma med sin familj är däremot mer eller mindre en omöjlighet i dagens samhälle. Om man inte är rik. Vilket jag ju definitivt inte är. Och troligtvis aldrig blir, eftersom jag inte har någon lust att jobba ihjäl mig för att bli det.

   Radera
 2. Jag gillar ditt tänk!

  //Twin

  SvaraRadera