torsdag 9 maj 2013

Inför ESC 2013, del II


Jag ligger lite efter med årets Införprogram, men nu är det dags för det andra och det tredje kommer eventuellt också redan idag. Sedan återstår faktiskt bara ett program innan det är dags för själva tävlingen!

Vitryssland är först ut med en låt som håller fast vid temat jag noterade i föregående program, det är mycket tjejer i årets startfält. Det här skulle nog kunna låta maffigt, men nej. Det blir bara platt och trist. Kommentatorerna säger att det är en låt man hört förut, och ja så är det! Två poäng av fem.

Moldaviens bidrag framförs på moldaviska i ESC, men i deras uttagning framförs den på engelska. Av en tjej i prinsessklänning. Som ändrar färg. De flesta väljer ju att framföra sina låtar på engelska numera, vilket jag kan tycka är väldigt synd. På engelska låter det här helt okej, frågan är om det håller även vid språkbytet? Jag hoppas det. Tre poäng får Moldavien.

Irland härnäst. I år får Jedward stanna hemma. På sätt och vis synd, men det kan ju vara bra med variation också. Om det är bra, vill säga. I jämförelse med Jedwards första ESC-låt håller nog inte Irlands bidrag, tyvärr. Ändå låter det bättre än mycket annat man får höra i dessa sammanhang och därför vill jag ändå ge Irland en svag fyra. Lite bonuspoäng för att bidraget inte framförs av en tjej också, Irland kommer sticka ut med sin yngling.

Cypern satsar på ballad. Tyvärr känns den inte speciell på något vis, så den får inte mer än en svag trea.

Belgien går i Irlands fotspår - och gör det nog snäppet bättre till och med. Refrängen fastnar lätt. Fyra poäng får även denna yngling.

Serbien skickar en tjejtrio som likt Moldavien sjunger på något annat än engelska, gissningsvis serbiska med tanke på deras ursprung. Och jo, det låter helt okej. Lite upptempo. Men också en låt det känns som att man hört förut. Fyra svaga poäng får de. Kommentatorerna i tv-studion verkar mer skeptiska, men jag tror nog att de kan överraska. Inte minst med tanke på att de är sist ut i startfältet på första semifinalen.

Och här görs en bakåtblick till 2000 när Brainstorm gjorde tävlingsdebut för Lettlands räkning i Stockholm. Det är min bästa ESC-låt genom tiderna. Roligt att se igen!

I år är Lettlands bidrag inte ett sådant som kommer fastna i mitt minne med rap och glitter. Om nu rap ska framföras i ESC så är det åtminstone åt det här hållet det ska låta, medryckande och glatt kan det nog locka både en och annan röst ute i Europa. Hade jag satt poäng utefter förväntade resultat hade jag gett denna låt ganska höga poäng, men nu går jag helt efter vad jag själv tycker och därför får låten bara en tvåa.

San Marino kör på ballad med lite fart i. Det känns lite nytt och därför tror jag att den kan gå hem hos de som gillar ballader. Den får en trea av mig.

Makedoniens artister har tydligen bråkat ända upp på scen kring vilken låt de ska framföra. Kanske skulle man valt endast en artist istället, och då gärna den unge killen som har något på gång där. Två poäng.

Azerbajdzjan må vara omöjligt att stava till, men förra året hölls ju faktiskt finalen där. De kan alltså ESC (eller ja, de kan det där med att ta in svenska låtskrivare i alla fall). Men nej, det här gillar jag icke. Två poäng får de för sin låt, som jag hört i bättre versioner tidigare. Detta är den versionen som skär i mina öron och avslutar det andra Införprogrammet.


Sammanfattningsvis är Irland, Belgien och Serbien de som sticker ut med sina fyrapoängare. Frågan är om det kommer dyka upp någon värdig vinnare i de återstående programmen. Hittills är jag inte alls säker på att jag hört någon.


2 kommentarer: