onsdag 24 augusti 2011

Ett namn för framtiden


Oavsett om du är lärare, studerar till lärare eller känner någon som är lärare. Oavsett om du har egna barn eller inte, så har du förmodligen barn runt omkring dig ändå. Syskonbarn, vänners barn, grannbarn... Och kanske kommer du också få egna barn, i en snar eller avlägsen framtid. Gemensamt med dem har du minst nio års skolgång.

Utbildning är en av samhällets grundpelare. Utan den skulle vårt land förmodligen raseras ganska snabbt. Men miljön på Sveriges skolor är och blir allt mer pressat för varje dag. Allt fler lärare vägrar att spela med i skolspelet med dess nuvarande regler. 2028 kommer det inte finnas några nya lärarstudenter, om den rådande trenden fortsätter.

Därför har ett upprop initierats, med ett brev som ska skickas till vår skolminister Jan Björklund. Jag har uppmanat alla jag är vän med på facebook och twitter att skriva under, och att hjälpa till att sprida det. Kanske har ni sett det, men inte orkat bry er? Nu vill jag i alla fall göra ett till försök att få er hjälp!
Tänk inte att det inte påverkar er att skolklasserna är gigantiska, att lärarna går på knäna av allt extrajobb de lastas med, att ni inte orkar bry er... för det kommer påverka!

När du blir gammal och sjuk och behöver en läkare, vill du träffa en kompetent läkare med gedigen kunskap, eller vill du träffa en läkare som tog sig in på läkarutbildningen med urusla betyg och dåliga kunskaper? Vill du att dina skattepengar ska gå till att betala sjukvård för elever från för stora klasser, som inte fått det stöd de behövt som barn? Eller vill du att dina skattepengar ska betala fängelse för de barn som inte bara blev sjuka, utan rentav kriminella för att de inte fick en ordentlig skolgång?

Kanske driver jag saken till sin spets nu, men i värsta fall är det sådana saker som kan hända för att man snålar in på kostnaderna för skolan idag! Kostnaderna kommer uppstå, men på ett annat sätt. Istället för förebyggande kostnader kommer det bli kostnader på grund av något som redan hänt. Jag hoppas min poäng framgår även om ni tycker det känns överdrivet; lärare och utbildning är någonting väldigt viktigt. För att ge lärare bästa förutsättningarna för att klara av sitt jobb, ja för att stanna kvar i läraryrket över huvud taget på ett bra sätt, för att ge barnen och samhället nu och i framtiden bästa möjliga förutsättningar var snälla och skriv under den här namninsamlingen!

Och sprid den väldigt gärna vidare via facebook, twitter eller bloggar. Knappt tretusen underskrifter är på tok för få...

2 kommentarer: