lördag 20 augusti 2011

En bokenkät


I somras hittade jag en liten bokenkät hos Skrivarmamma som jag tänkt besvara någon gång. Den gången verkar ha infunnit sig nu.


1. Om du för en dag fick hoppa in i en bok, och leva där- vilken bok skulle du välja?
Det första jag kommer att tänka på är Harry Potter. Det vore fantastiskt att få gå på Hogwarts. Om så bara för en enda dag! Annars skulle jag gärna velat hoppa in i en 1700- eller 1800-talsroman, vilken vet jag inte riktigt. Någon som utspelar sig i England tror jag. Eller Frankrike, det skulle varit intressant att se hur hovlivet fungerade innan revolutionen.

2. Vilken bok ska du börja på härnäst?
Jag vet faktiskt inte. Sedan jag kom tillbaka till Göteborg har jag inte böcker lika lättillgängliga eftersom jag inte brytt mig om att hitta ett bra bibliotek. Den egna bokhyllan gapar ganska tom på sådant som känns intressant just nu. Om jag kommer iväg in till stan någon dag snart hade jag tänkt uppsöka bokhandeln och spendera ett presentkort på Simona Ahrnstedts Överenskommelser, annars blir det förmodligen Josephine Fransmännens kejsarinna av Andrea Stuart. Eller nån kursbok, dagarna lär susa förbi fram till kursstart gissar jag.

3. Hur får du oftast boktips?

Genom bloggar och vänner som nämner böcker de läst och gillat.

4. Det är filmen ”Day after tomorrow” på riktigt och för att inte frysa ihjäl måste du hålla liv i elden. Vilka böcker offrar du till brasan?

Oj vilken svår fråga. Jag har jättesvårt att göra mig av med böcker ens om jag läst och inte direkt gillat dem. Antar att jag skulle uppsökt mammas bokhylla med en hel serie gamla ouppdaterade uppslagsböcker och börjat med dem. Sedan skulle jag gått vidare till hennes andra bokhylla och tagit Margit Sandemos serie Sagan om Isfolket (jag vet åtminstone en potentiell läsare som förmodligen blir förskräckt nu, men jag försvarar mig med att den är inkomplett, åtminstone som jag minns det). Sedan skulle jag nog klara mig utan en hel del av kurslitteraturen jag samlat på mig också. Vissa böcker skulle dock offras före andra bland dem!
 
5. Aliens/robotar/en sekt tar över världen och bannlyser alla böcker utom en. Vilken tycker du . ska vara den bok som sparas och varför?
Jag kan omöjligt säga en enda bok! Det enda jag med bestämdhet kan säga är att den bör vara tjock så att den räcker länge, och har ett viktigt budskap.

6. Jultomten hälsar på dig och säger att det aldrig mer blir någon jul om du inte skriver in dig  själv i en bok. Vilken bok vill du vara med i och vad gör du därinne?
Jag ...drabbas av totalt hjärnstillestånd av sådana här frågor! Får man säga en bok som inte existerar än? I sådana fall blir det väl den där delvis självbiografiska då. Den jag kanske tänkt skriva någon gång. Men jag vet inte om självbiografisk är rätt ord här, för jag ska inte berätta något rakt upp och ner, tror jag.
 
7. Din favoritförfattare åker limo/skateboard/pulka förbi dig. Givetvis springer du efter. Vem är författaren och vad frågar du?
En ännu värre fråga! Jag har många favoriter inom olika genrer, och en del av dem lever inte längre. Hur gör man då? Väljer Sofia Åkerman som åker förbi i pulka och frågar om jag får vara med, för att hon verkar vara en sådan fin människa som man gärna haft som vän? Ja det gör man!

8. Om du skulle skriva en egen bok- vad skulle den handla om?
Det var jag ju litegrann inne på här ovanför. Jag skulle vilja skriva en bok med utgångspunkt i egna känslor, tankar och upplevelser men på ett sätt så att den ändå inte handlade om mig. Jag vill gärna drömma ihop saker också.

9. Vilken typ av böcker behövs det fler av?
Jag lånar Skrivarmammas svar på den här frågan: "Jag gillar sådana som får mig att känna och att minnas. Och sådana som berättar saker jag inte vet. Och sådana som handlar om saker som jag känner igen. Och sådana som får mig att skratta lite. Och sådana som får mig att gråta lite. Det behövs fler sådana."
 
10. Finaste budskapet från en bok du har läst?
Det skulle kunna vara Sofia Åkermans Zebraflickan som gav mig hopp när jag behövde det. Eller kanske någon av ungomdsböckerna av Emma Granholm eller Katarina von Bredow för att de skriver om sådant man kan ta till sig och känna igen sig i alldeles vansinnigt mycket emellanåt och som jag tycker förmedlar hopp om förändring av sådant som skaver och inte känns/är bra.

5 kommentarer:

 1. Elda upp Sagan om Isfolket? Och dig ska jag vara GIFT MED?! *överväger skiljsmässa*

  SvaraRadera
 2. Men du har ju redan en komplett version! Och allt mitt är väl ditt och tvärtom när vi är gifta? Min (eller mammas då) version kan ju hålla oss varma och vid liv länge nog för att kunna läsa om dina böcker! Kanske..

  SvaraRadera
 3. Elisabeth: Ja, det var inte den lättaste jag gjort. Tänker du ge dig på den också? :)

  SvaraRadera
 4. Jajamen, det har jag gjort nu.

  SvaraRadera