torsdag 24 november 2011

Bokenkät


Ofta brukar Elisabeth tjuva mina listor, men den här gången blir det tvärtom. Och vad för slags lista är det frågan om, om inte en om böcker?

Vilken bok har stått längst i din bokhylla?
Nu har jag ju inte mer än ett fåtal av mina böcker med mig hit till västkusten, men hemma är det förmodligen Boken om mig själv, med hårlock från spädbarnstiden och hela alltet. Och sedan blir det förstås alla barnböcker, fast de är sedan några år nerpackade. Vilken "vuxenbok" som landade i bokhyllan först har jag ingen som helst aning om, men Jane Austens Emma har funnits med länge.

Vad läser du just nu, vad läste du senast och vad kommer att vara din nästa bok?
Jag läser sedan i augusti Josephine Fransmännens kejsarinna av Andrea Stuart. Men det har inte funnits tid och ork att öppna den sedan i september eller så... i mellandagarna ska jag ta igen nöjesläsningen!

Vilken bok avskydde du som alla andra älskade?
Den första, och en av väldigt få böcker jag slutat läsa i förtid är En vampyrs bekännelser. Den verkar ju folk gilla. I övrigt är jag mer en sådan där motvallskärring som vägrar läsa hypade böcker, typ Stieg Larsson och alla deckare som toppat listorna det senaste årtiondet. Under intervjun med Liza Marklund i Nyhetsmorgon förra helgen insåg jag att jag inte ens visste att det fanns åtta(!) böcker om Annika Bengtsson nuförtiden. Jag slutade läsa henne efter Gömda och all kalabalik som var kring avslöjandet att den inte var helt sann... Men nu är jag faktiskt sugen på att läsa om serien om Annika, i alla fall...

Läser du slutet först eller kan du låta bli?
Jag skulle aldrig få för mig att läsa slutet först. Då skulle det bli meningslöst att läsa boken. Jag läser allt från pärm till pärm, även inredningstidningar och bloggar. Innan de hamnar i rss:en läser jag dem från början till slut. Eller jag gjorde det tills alldeles nyligen åtminstone, nu har jag faktiskt frångått det några gånger då jag hittat superbloggar som jag inte ville riskera att tappa bort i "läs snart"-mappen...

Författarens tack, slöseri med sidor eller intressant läsning?
Om det är en sida eller två med en massa namn som inte säger mig någonting, ja. Men när det är givande tack-texter känns det bara fint att läsa dem.

Har du gett bort en speciell bok till en speciell person?
Det enda tillfälle jag kan komma på då jag gav bort en bok var till min bästa kompis i mellanstadiet. Hon fick Kitty i födelsedagspresent...

Vilken bok har följt med dig på flest olika ställen?
Dagboken. Överallt. Men okej, en riktig bok... det kan vara en diktsamling utgiven av en gammal forumvän till mig. Eller Harry Potter. Den serien följde mig till Göteborg både första vändan och denna vändan...:)

Vad är det konstigaste du har funnit i en bok?
Konstigt var det väl inte, snarare kändes det som en liten skatt när jag hittade ett foto i en bok en gång. Det sitter på en av mina garderobsdörrar hemma hos mamma ännu denna dag. Sedan har jag hittat en liten "etikett" som någon skrivit in sina tre högsta önskningar på: Kärlek, lycka, pengar. Att den hittades i en ungdomsbok kanske kan ge ytterligare lite djup/förståelse för den ;)

Begagnat eller nyinköpt?
Jag skulle köpt mer om jag hade råd, men som det är nu lånar jag det mesta. När jag väl köper något försöker jag dock skapa en ordentligt uppfattning om boken först, om det känns som en bok jag kommer vilja läsa flera gånger platsar den i bokhyllan. Om det är en "Danielle Steele" som jag redan på förhand vet att jag inte kommer bli överväldigad av lånas den på biblioteket.

Stephen King: Litterärt geni eller opium för folket?
Jag har inte läst en enda bok av människan och kommer förmodligen aldrig göra det heller. Jag tittar inte på rysare och jag läser inte rysligheter.

Har du någonsin läst en bok som gjort dig hungrig, kokböcker räknas inte?
Haha. Ptja, serien om Familjen kring La Stella ligger gott till om jag måste nämna något. Sedan är ju de "självserverande" borden på Hogwarts ganska fascinerande. Men man blir ju mer hungrig av att se dem i filmerna än när man läser om dem...


2 kommentarer:

  1. Jag visste inte heller att det fanns så många Annika Bengtsson-böcker! Sprängaren (den första boken) minns jag att jag gillade starkt när den kom, men sedan blev jag rätt besviken på den som kom därefter, och sedan dess har jag inte läst något alls av Liza Marklund.

    SvaraRadera
  2. Elisabeth: Jag gillade hennes böcker. Men jag blev så arg när det där om Gömda avslöjades så jag vägrade läsa nåt mer. Och sedan har jag haft en lååång anti-deckareperiod också.

    SvaraRadera