tisdag 19 maj 2015

ESC Semifinal 1


Hej bloggen.

Det är ju ESC-tider och min vana trogen tänkte jag blogga lite om det. I väntan på att #ettanpåandravåningen blir så pass iordningställd att den tål att fotas och dokumenteras här, vilket borde vara vilken dag som helst nu. Kanske.

Men oj, vi är igång! Efter att ha sett Inför-programmen med Sarah Dawn Finer och gänget de senaste veckorna vet jag att startfältet i år är det svagaste någonsin enligt min mening. Men något kattguldkorn kanske vi kan vaska fram iallafall. Jag tror dock att Mums-Måns är just en sådan ohotad segrare som vissa antytt. Låten kändes klockren som vinnare i vår uttagning. Men om vi återgår till semifinal ett nu då. Där ju Måns sorgligt nog inte är med.

Moldavien är först ut. Och inte alls övertygande. Jag får lust att kvida som en marskatt. Ett poäng av fem får den.

Armeniens låt får en gäspig tvåa. Den skär lite lagom i öronen efter ett tag, sådär som en äkta esc-låt kan göra.

Så har vi redan låt tre, som är Belgiens. Nja. Detta är inte heller någon höjdare i mina öron. En trea får den ändå för den är... "bäst" hittills.

Nederländernas bidrag brukar jag nästan alltid gilla. I år är inget undantag, även om låten är lite sämre än vanligt. Det blir som lite enformigt på slutet. Den får också en trea.

Så har vi Finland med historiens kortaste ESC-bidrag. Tyvärr faller inte låten mig i smaken alls, men de får ett stort plus för artisterna! Noll poäng.

Grekland härnäst. Med en gäspig ballad kammar sångerskan hem en tvåa från mig. Om det bara hade hänt något hade poängen kunnat bli lite högre, men jag tycker inte riktigt att det gör det ens när tempohöjningen kommer.

Och så har vi Estland med en duo som sjunger en rätt okej poplåt. Den är, om inte bäst, så iallafall bland de bästa låtarna ikväll skulle jag vilja säga. Fyra poäng kan den få, bara för att de låtar som fått en trea i poäng tidigare är så mycket sämre. Men egentligen kvalar nog denna låt också in under det betyget...

Makedonien. Det blir en gäsp här med. Och helt rent sjöng de inte heller tror jag, annars hade låten kunnat tillhöra de bättre ikväll. Två poäng.

Serbiens bidrag är... hm, sångerskan kan sjunga iallafall. Och i övrigt, ja, jo. Den går nog hem i stugorna, men så har också två tidigare ESC-vinnare varit med och skrivit den tydligen. Fast för min del, nej. Hon tappar mig vid tonartshöjningen. Tre poäng.

Vidare har vi nu Ungern som jag tappade fokus från när ett sms trillade in från min esc-vän här i världen. Men jag tror inte den var så bra? Två, tre poäng någonting?

Vi går sedan raskt vidare till Vitryssland som får, ptja. Tre poäng får det nog bli här.

Ryssland kan få ...tre poäng, också. Sångerskan kan åtminstone sjunga och låten har lite mer tempo än merparten av kvällens bidrag. Eller nä förresten, hon får faktiskt en fyra. Hur ont det än gör mig att erkänna så kan detta bli en tuff konkurrent till Heroes.

Nu blir det Danmark! Jag minns inte deras låt från Inför-programmet så det blir trevligt med en reminder. Men alltså, nej. Två poäng får låten, jag gillar inte sångarens röst. Eller om det är så att han inte kan sjunga helt enkelt? Om Ryssland är ett hot mot Måns så är då inte Danmark det, tyvärr.

Kvällens fjortonde låt står Albanien för. Om den tycker vi, okej jag om man ska vara noga, ...inte så vidare mycket om. Eller, jag är nog lite ambivalent här. Nej. Två poäng får den.

Och sedan var det bara två låtar kvar för ikväll!

Rumänien. De säger alltid att man inte ska bli politisk i ESC, men pengarna de lagt på att skicka den där mannen att sjunga den där rätt dåliga låten till tävlingen hade nog gjort bra mycket mer nytta hos den fattiga befolkningen. Tre poäng, men än en gång mest för att det finns annat som är sååå mycket sämre.

Äntligen kvällens sista låt, jo jag är trött... Georgien har hyrt in svenska Tomas G:son för att skriva sin låt eftersom de kom allra sist förra året. Men jag vet inte om det hjälpt så vidare värst? Jag kan sträcka mig till en trea även här. Det finns iallafall lite tempo i denna låt, till skillnad från många andra.


Ja, sammanfattninsvis kan man väl konstatera att två låtar sticker ut ikväll med sina fyror i poäng och av dem håller jag på Estland. Sedan kommer såklart Ryssland att gå vidare också, som vanligt.

Mellanakterna, är det någon som gillar dem egentligen? Jag orkar aldrig riktigt titta. Tänk om de kunnat visa de bidrag som är färdiga för finalen under denna stund istället! Jag passar på att gå och fylla på mitt glas istället.

Men nu så! Efter en evighet får vi veta finalisterna.

Albanien
Armenien
Ryssland
Rumänien
Ungern
Grekland
Estland (!!!)
Georgien
Serbien
Belgien

Varken Danmark eller Finland vidare, inte vidare otippat alls och inte vidare trist heller enligt min mening. Desto mer tråkigt att Nederländerna inte tog sig vidare.

Men nu! Nuu lockar kudden. Väldigt mycket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar