tisdag 7 april 2015

Läsutmaningen - en fjärdedel på väg

Jag kastar mig rakt in i en uppdatering av min läsutmaning, efter ännu en tids tystnad. Sådär som jag tänkt att jag ska göra, istället för att ursäkta min tystnad eller utlova ohållbara löften om bättre bloggande framöver. Jag vill att min blogg ska slippa det där slentrianskrivandet, skrivet bara för att det inte ska vara tomt och tyst. Hellre får det då bli långa pauser. Med det sagt hoppas jag dock att jag ska kunna göra bloggen till en större del av mitt liv igen, jag saknar och tänker på den mycket. Liksom jag saknar att fotografera med min systemkamera, som stått övergiven hemma i Dalarna hela mitt sista studieår i Göteborg. Nu är jag hemma igen, och våren är på ingång, så snart ska jag nog kunna publicera lite nya bilder här som inte redan skymtat på Instagram.
Jag råkade sväva ut i alla fall. Åter till läsutmaningen nu. Under 2015 är tanken att jag ska läsa böcker från 30 olika länder, minst 20 böcker skrivna av manliga författare och böckerna ska vara skrivna under minst 10 olika årtionden. Till dags datum har jag läst 26 böcker, för närvarande har jag hunnit en bit in i bok 27.
Hur har det då gått med själva läsutmaningen?
Sex män har lästs (John Green har fått äran att läsas hela två gånger, men jag räknar honom för rättvisans skull bara en gång ändå). Fem länder har prickats av (Förutom mina vanligaste länder Sverige, USA och England även Finland och Australien). Snart kan jag också lägga lägga till Kanada på listan. Slutligen återstår årtiondena. Förutom 2010- och 2000-tal, som väl är ganska självklara har jag genom Richard Yates och Toni Morrison mött 1980-tal, genom Stephen Chbosky och Bukowski 1990-tal och 1960-talet fann jag genom John Williams omskrivna Stoner.

Det som utan tvekan gått bäst hittills är att läsa olika årtionden. Att det gått lite sämre med de övriga två kategorierna får jag beskylla bibliotekets ungdomsboksavdelning, som ligger alldeles innanför entrén. Jag har helt enkelt inte tagit mig så mycket längre än så. Därtill har biblioteket just denna dag öppnat för utlåning igen efter ett par veckor då de bytt utlåningssystem eller något åt det hållet. Så snart det finns möjlighet ska jag bege mig dit och låna en ny hög med böcker och då ska jag ta sats och springa till den skönlitterära delen på övervåningen med min boktipslista anpassad till läsutmaningen. Det vore ju själva den om jag skulle misslyckas med läsutmaningen när det saknas bara 24 länder och 14 manliga författare med närmare åtta månader kvar av året!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar