måndag 19 januari 2015

Läsutmaning


När Johanna Ö på bloggen Bokhora för lite mer än ett år sedan skrev om en läsutmaning hon tänkt genomföra under 2014 önskade jag att jag också kunde haka på. Men jag insåg mina begränsningar, som jag skrev i föregående inlägg har 2014 varit fullspäckat med studier. Samtidigt konstaterade jag vid min traditionsenliga årssammanfattning på nyårsafton för drygt två veckor sedan att jag under 2014 läste färre böcker än på många år. 39 stycken totalt. Inklusive kurslitteratur. Och barnböcker. Det kändes inte alls okej. Särskilt som jag året innan slog nytt läsrekord och landade på över 70 böcker. Så passerade 2014 och Johanna skrev en redogörelse för hur hennes läsutmaning hade gått och jag blev påmind om hur rolig den hade verkat.

2015 var också tänkt att bli ett fullspäckat år. Men mina planer för 2015 visade sig, som jag skrivit så smått om förut, inte gå riktigt som jag hade tänkt mig. Och här befinner jag mig nu, inkomstlös och arbetslös. Det ska nog lösa sig någorlunda bara jag flyttat hem och tagit tag i det, min förhoppning är ju att få vikariera under den kommande terminen. Men jag räknar samtidigt med att få en del tid över för annat också. Och då är det klart att jag fortsätter prioritera läsningen, som faktiskt åter börjat ta mer plats i mitt liv efter att medvetet ha nedprioriterat andra saker. Hittills har jag hunnit läsa ut sju böcker i år. Och fler ska det definitivt bli.

Jag har dock en tendens att hålla mig inom vissa gränser när jag läser. Hittills i år har jag läst ut en bok av Nora Roberts och alla Denise Rudbergs chicklitböcker. Och nu är en bok av Sophie Kinsella påbörjad. Det är uteslutande kvinnliga författare, moderna böcker och från några få länder som i huvudsak trängs i mina läslistor. Därför känns Johannas utmaning så särskilt passande. Under 2015 är planen att jag ska läsa böcker från minst 30 länder. 20 av dessa ska vara skrivna av män (eller kvinnor, beroende på vad man vanligtvis läser mest av) och de ska vara skrivna under minst 10 olika årtionden. Alltså, hur roligt låter inte det?! Jag har länge tänkt att jag ska vidga mina vyer mer och nu kommer jag ju verkligen få tillfälle att göra det. Efter att ha kastat ut en liten förfrågan på ett visst skrivforum har jag redan fått ett gäng titlar och författare att kolla upp. Sedan har jag ett par idéer själv också. Så nu ska jag bara klara av den här flytten, uppsöka biblioteket och börja läsa! Eller ja, fortsätta läsa snarare. Utanför min vanliga comfort zone.

Någon mer som känner sig lockad att haka på? Det är ju lite i senaste laget nu, men ändå!

Vad gäller länder har jag hittills prickat av två och har påbörjat ett tredje, Sverige, USA och England. Det har enbart blivit kvinnliga författare ännu. Därtill har jag klarat av (20)00-talet och (20)10-talet. En ganska bra start ändå, tycker jag. Fortsättningsvis hoppas jag att jag blir lite bättre på att blogga här igen, inte minst om böcker. Och om denna läsutmaning, förstås.2 kommentarer:

 1. Rädd att det inte är någon idé att jag tar mig an någon utmaning i läsande. Men det lät som en rolig utmaning. Mitt läsande har minskat väldigt sedan ongen kom. Just nu läser jag mest barnböcker. Kan liksom inte riktigt fångas, har blivit mer och mer kräsen på vad jag läser. Förr kunde jag inte sluta läsa en bok, omöjligt att lägga den åt sidan. Hur dålig den än var. Nu ratar jag böcker, för jag läser så lite att när jag väl läser vill jag att det ska vara något riktigt bra.

  Däremot så lyssnar jag på ljudböcker, testar Storytel just nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som sagt, läsningen och läslusten går ju i vågor. Du ska se att du också hittar tillbaka någon gång framöver, du är ju garanterat inte den första som fått barn och tappat bort läsningen tillfälligt iaf. Kanske hakar du på läsutmaningen om sisådär femton år? ;) Sedan är ju ljudböcker också böcker, att lyssna är bättre än inget alls!

   Jag har som tur var alltid haft en känsla för att välja rätt böcker och läser sällan, knappt aldrig, något jag tycker är dåligt. Men jag skulle också behöva bli liiite bättre på att lägga bort de där sällsynta tidstjuvarna som inte är bra.

   Radera