söndag 26 mars 2017

Sommartid och groningstid
Hur det nu gick till övergick februari i mars och snart övergår mars i april. Och här i bloggen har det varit tyst. Men jag tänkte försöka råda bot på det igen nu!

I veckan var det vårdagjämning och natten till idag var det dags att ställa fram klockan till sommartid. Det känns härligt för en vintertrött själ att kunna pricka av dessa olika "checkpoints" fram till sommaren, som jag börjat längta efter lite grann nu. Främst är det tanken på promenader när sommardagens värme drar sig tillbaka till förmån för kvällens svalka och lässtunder på balkongen som lockar. Men förstås också tanken på att det jag odlat börjat blomma och ge skörd. Och så ser jag av någon anledning fram emot att fortsätta mitt projekt med att måla vedboden hos min mamma... Det är ett projekt jag sysslat med två somrar nu och i år känner jag för att slutföra det. Men då måste jag lägga in en högre växel. Får se hur det går med det...
För ett tag sedan petade jag ner årets första frön i jorden och de har grott så fint. Det blev dels en experimentodling i form av lådan på bilden här ovan, som jag i grevens tid täckte med årets sista slaskiga snö och satte på locket på innan jag ställde ut den på balkongen. Men det blev även lite sådder för fönsterbrädan. Tre sorters tomat, lite paprika och purjolök har jag petat ner i jorden än så länge. Jag har försökt och misslyckats med att odla purjolök åtminstone två gånger tidigare, jag vet egentligen inte var jag ska placera den i odlingen heller. Jag har som inte planerat för den i år eftersom jag inte lyckats med den tidigare. Men det löser sig nog. Om det fungerar. Det vore så himla skönt att få revansch på denna krånglande växt.

Jag har egentligen inte misslyckats med så mycket av det jag odlat genom åren, även om jag inte odlat i någon större mängd eller någon vidare regelbundenhet och därmed inte heller fått några pangskördar. Men purjolök och gul lök uppdriven från frö har jag gått bet med helt. Vitkålen blev det heller inget med när jag premiärodlade det förra året, men det var helt och hållet mitt eget fel då jag inte täckte den så diverse kålfiender snabbt gjorde slut på dem. I år ger jag upp de där lökfröna och köper förkultiverad lök istället (eller vad kallas det när man köper dem i miniformat tro? jag har helt tappat ordet...). Sedan hoppas jag på att ta revansch på vitkålen också genom noggrann täckning av kålodlingsbädden, jag måste bara få ner fröna i jorden... Det hoppas jag på att få till nu till veckan.


 


Häromdan fångade jag blommorna på fönsterbrädan i vårsolen. Åh, vad ljuset gör under med mitt mående. Och energi, åtminstone ibland ;).
När jag väntade på att bli upphämtad av en av mina handledare på väg till praktiken vid halv åtta i torsdags morse strålade solen såhär fint på den klarblå himlen.

 
Vi var i skolskogen med eleverna hela förmiddagen den dagen, som även var vårdagjämningen. Vädret var minst sagt vältajmat! Idag har det varit desto fler grå moln på himlen, men termometern har ändå visat +16,5 grader. Ännu vid denna sena timme, klockan har passerat 21, visar min termometer 7,9 grader ute. Jag borde kanske ha fångat värmen innan den försvinner igen, men jag valde att stanna i soffan och se diverse saker på play, läsa lite och spela Hay day. Förhoppningsvis hinner jag fånga de fina vårdagar som fortfarande inte varit.


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar