lördag 2 augusti 2014

Det blev sommar och så blev det augusti


Femtio timmar har jag ägnat åt studierna hittills denna vecka, ännu fler kommer det bli. Jag har påbörjat slutspurten nu och försöker stöka undan mina fyra examinationsuppgifter fortast möjligt, i förhoppning om några extra lediga dagar innan höstterminen drar igång. Aldrig har jag varit så stressad över studierna som nu, inte ens i våras när jag läste två av mina mest krävande kurser hittills på min vanliga utbildning och jag har nog nosat på den där väggen ni vet. Försöker bita ihop och stå ut, men jag kan inte förneka att jag är orolig inför hösten. Inför framtiden. Den är så nära nu, alldeles runt hörnet.

Jag tänker mycket på den. På vad mitt nästa drag efter examen ska bli. Var jag ska bo. Vad jag ska göra. Det lutar förstås starkt åt att återvända hem, men arbetsmarknaden är nog hårdare här än i en storstad, även om lärarbristen skapar rubriker var och varannan dag.

Jag har inte haft en endaste helledig dag hittills denna sommar, knappt ens en ledig kväll heller, men ikväll stängde jag ner alla dokument och lade ifrån mig pågående skönlitterär bok för att unna mig en helledig kväll. Det jag inte hunnit läsa i skönlitteraturväg på dagarna har helt enkelt blivit nattlektyr annars. I början av denna vecka hade jag några sena nätter då jag läste en historical romance i ett open officedokument dit jag överfört texten efter att ha laddat ner boken i ett mindre läsvänligt format. 550 sidor var pocketversionen på när jag tittade i efterhand. Det var inte min roligaste läsupplevelse rent tekniskt, men mina läsnätter älskar jag, jag sörjer bara att de inte är så ljusa längre. Tidigare i somras fastnade jag i Fifty shades-trilogin (att nöja sig med första delen visade sig omöjligt, så även om de övriga delarna inte ingick i kurslitteraturlistan så vigde jag nätterna åt dem) och när klockan var fyra, fem eller till och med närmare sex på morgonen och jag lyckats stänga boken brukade jag titta ut över sjön och soluppgången, ljuset, och förundras innan jag bäddade ner mig under ett ogosigt men hyfsat svalt lakan för att somna och sova några timmar innan mobilalarmet väckte mig till en ny dags studier.

Jag måste säga att årets litteraturvetenskapliga kurser inte varit lika roliga som de två jag läst föregående somrar. Det har helt enkelt blivit för mycket att bolla två olika kurser samtidigt, och sedan länge har jag känt mig ganska omotiverad att läsa en del av litteraturen. Men den allmänna läslusten är det inget som helst fel på, oh vad jag längtar efter att läsa sådant jag fått välja själv nu! Måtte jag orka läsa lite skönlitterärt i höst även om jag kommer ha världens pluggigaste avslutande termin på min utbildning.

Nu har jag visst skrivit bra mycket mer än jag egentligen hade tänkt här och det är hög tid att natta med kurslitteraturen som för tillfället är aktuell - Harry Potter och Halvblodsprinsen. Ja, det kunde ju varit värre, det kunde det. Men jag kan räkna upp tjugo andra titlar utan att tveka ett ögonblick som jag hellre hade läst just nu om jag fått välja.

God natt. Och på återseende så småningom. Om fjorton dagar är sommarterminen slut. På ont och gott. Jag misstänker att jag kommer landa på sisådär sjuttio studietimmar denna vecka och nästa lär inte bli mycket bättre. Men kanske kan jag faktiskt bli klar någon dag i förväg då. Jag jobbar mot det målet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar