onsdag 11 december 2013

Nedräkning


Det är dags för ännu ett av mina oregelbundet förekommande blogginlägg. Det får bli lite av en snabbrepris av den senaste tiden. Låter väl bra? Okej, då kör vi.

Förra onsdagen hade vi redovisning av en gruppuppgift och inlämning av den tillhörande enskilda hemtentan i samhällskunskap. Därmed var terminens fjärde kurs avslutad. Samma dag lämnade jag också in portfolion till historiakursen. Jag hade hoppats kunna göra det lite tidigare, men omständigheter jag inte kunde rå för (sjuk utskriftsansvarig, utsedd pga att min skrivare inte velat vara med den här terminen) gjorde att det skedde med lite dröjsmål. Turligt nog hade jag ändå ett par veckor till godo, så det var inget problem. Den här veckan har den sista delkursen i SO:n börjat (lika bra att klara av allt skolrelaterat på en gång så kan vi ägna oss åt roligare saker sedan, va?). Projektarbete heter den och går ut på att vi i mindre grupper gör studiebesök i olika kontrasterande stadsdelar, djupdyker i statistik och sedan skriver en kompensatorisk lektionsplanering. Jag och ett par andra tjejer satte oss på femmans spårvagn före ottan igår och mötte upp en speciallärare på en skola i Biskopsgården för att sedan genomföra några mindre planerade intervjuer och kika på skolans förutsättningar och så där. Det var otroligt roligt att se entusiasmen hos pedagogerna - och arbetsglädjen hos eleverna, trots de tuffa förutsättningarna. Jag skulle gärna arbeta i ett utsatt område, för känslan jag fått när jag besökt sådana skolor är att det är ett ruskigt givande arbete. Även på min tidigare vfu-skola märkte jag att jag fastnade lite extra för eleverna med svårigheter av olika slag. Men i mina hemtrakter blir inte kontrasterna lika stora, och det är ju där jag har som mål att bo och arbeta efter examen, så det blir förmodligen inte av att jobba på ett sådant ställe. Däremot finns det ju elever med svårigheter överallt och dem ser jag verkligen fram emot att få arbeta med. Även om det säkert kommer bli sjukt kämpigt också.

På tal om vfu så har jag fått en vfu-placering också. Faktiskt på en skola längs samma spårvagnslinje men kanske lite närmare stan. Förutsättningarna är såvitt jag förstått det kanske lite lika dem i skolan vi besökte, så jag kanske får en försmak av hur det kan vara att arbeta där under den kommande terminen i alla fall.


Så över till något roligare. Julen närmar sig ju. Min studentekonomi är extremt tight denna höst och jag har inte fått med mig några julsaker i form av ljusstakar eller adventsstjärnor hemifrån, så jag var inställd på att inte ha det så juligt här i studentlägenheten. Men jag stod inte ut med snöbristen utanför fönstren och bristen på julkänsla hos mig själv, så jag slog till på en vit, kitchig minigran hos Classe till första advent. Helt olikt mig, men när jag stod där och tittade på den traditionella gröna granen kände jag bara - näe vad trist. Jag har redan en grön plastgran i fullstor storlek som väntar hemma i Dalarna. Och två små därtill. Dem kommer jag få tillfälle att använda många gånger efter de här två jularna som återstår i studentboende. Så jag spexade till det lite. Girlangen är turkos och passar in i mitt delvis turkosa hem.


Jag har gjort vad jag kunnat för att julkänslan ska infinna sig på riktigt. Ätit lussekatt, druckit flera varianter av julteer, lyssnat på alla möjliga sorters julmusik. Men känslan vill ändå inte riktigt infinna sig.


Kalenderljuset är jag noggrann med att inte låta brinna för länge varje dag. Jag använder det för nedräkning till min hemresa nästa torsdag. Ljuset har blivit kortare. Och nu ser jag ljuset i slutet av tunneln igen. Svagt och blinkande, men det finns ändå där. Och blir allt starkare för varje dag.
 Att göra köttbullar på typ ett kilo köttfärs såhär nära inpå jul var kanske inget genidrag. Men köttbullar liksom. Det kan man väl aldrig få nog av. Dessutom gjorde jag hemgjord gräddsås för första gången i mitt liv. Nu blir det aldrig mer några påssåser till köttbullarna!


Efter redovisningarna förra onsdagen stämplade jag ut för en riktig långhelg. Torsdag till söndag var hellediga och i måndags behövde jag inte heller ge mig av till skolan, utan pluggade hemma. Det var skönt eftersom stormen Sven blåste in över västkusten och tog revansch på Simone som ju aldrig nådde hit. Sven följdes av årets första snöfall. Då kom julkänslorna så smått. Jag läste årets första julmagasin också. Men snön smälte snart bort och jag blev dränkt när jag ägnade en och en halv timme i söndags åt att försöka ta mig till en lasagnelunch hos finfin vän när kollektivtrafiken var halvt om halvt lamslagen. Skam den som ger sig, dock, jag kom fram till slut!Till fredagens Idolfinal gjorde jag min bästa saffranskaka med vit chokladfrosting någonsin. Åh, vad den var god. Till jul blir det repris. Förhoppningsvis smakar den lika gott!

Idag har första antagningsbeskedet trillat in också. Tyvärr blev jag inte antagen till matematikinlärningen utan landade på en frustrerande första reservplats bara, men jag hoppas det ordnar sig tills det andra antagningsbeskedet kommer nästa vecka. Håll gärna en tumme eller två för det, jag vill så väldigt gärna få den avklarad till våren och hålla min plan att läsa in en termin. Efter nästa jul vill jag ge mig ut och jobba istället för att återvända till skolbänken för femton trista mattepoäng!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar