söndag 28 april 2013

Inför ESC 2013, del I


Ja, förra veckan drog inför ESC-programmen igång. Jag såg det inte då, men nu ska jag göra det och traditionsenligt måste jag förstås tycka lite högt här på bloggen om alla bidrag! Tråkigt nog har min vän E kastat in handduken, så nu är det bara jag som upprätthåller traditionen. Återstår att se hur det går...

Formatet är annorlunda i år. Jag saknar den finländske Mumin-Thomas.  Han utgjorde på något vis det bästa med inför-programmet.


Österrike är i vilket fall först ut med en intetsägande låt med en ton som skär lite smått i öronen. Två poäng av fem känns snålt att öppna med, men mer kan tjejen tyvärr inte få.

Estland övertar stafettpinnen med ett bidrag som även det framförs av en ung tjej. Det låter bättre, men saknar det där speciella. Låten får ändå en trea.

Slovenien följer i de tidigare bidragens spår och skickar också en tjej. Hannah låter helt okej men låten går mig på nerverna till slut och får därför inte mer än en tvåa.

Kroatien bryter trenden och skickar en manskör. Typ. Det låter väl helt okej, men känns inte som något för mig. För sången skulle de fått en trea i betyg, men för helheten får de inte mer än två poäng. Det är tråkigt!

Och så är det dags för första nordiska landet, Danmark. Senast det begav sig att Sverige anordnade final i ESC gick de ju och vann med Olsen brothers. Har de någon chans i år? Emmelie De Forret heter sångerskan som framför bidraget. Och jo, det låter absolut bäst hittills. Högre favoritodds än Loreen hade förra året, säger de i panelen att Emmelie har. Jag gillar låten. Men har den det där som Euphoria hade? Njae, inte riktigt tycker jag nog ändå. Den får fyra poäng. Beroende på hur det övriga startfältet ser ut så kan jag nog ändå tänka mig att den kommer landa högt i resultatlistan.

Ryssland står på tur efter Danmark och skickar ett bidrag bakom vilket två svenskar textskrivare står. Det påminner starkt om en annan låt, är min första tanke. Kan det vara Sanna Nielsen eller Shirley Clamp jag tänker på månne? Jo, så är det nog. Men jag tycker låten är ganska fin och vill ge den en stark trea.

Ukraina är lite inne på samma spår som Österrike. Kanhända är den en liten smula bättre, men mer än en tvåa får den inte. Heller.

Nederländerna brukar tillhöra mina favoriter, men förra året har jag för mig att de kraschlandade totalt. Kan de leverera i år? Anouk kan absolut sjunga, men låten? Ett enda stort sömnpiller. Jag är besviken. Det låter lite Sound of music men utan att något riktigt händer. Den får en trea trots det, bara för att den är så annorlunda i jämförelse med de tidigare själlösa bidragen. Det skulle också kunna vara så att denna låten kommer växa för varje lyssning.

Montenegro. Nej, nej, nej. Rap hör inte hemma i ESC, när ska ni förstå det? Och videon? Det känns som att jag knappat in en filmkanal lite för sent på kvällen. Så obehagligt. Årets första nolla!

Litauens låt kommer avancera i resultatlistan oavsett hur den låter, efter föregående unkna bidrag kan den framstå som briljant. Om man inte har förståndet i behåll vill säga. För det är så dåligt. Detta är en enpoängare. Med andra ord näst sämst i startfältet hittills.


Danmark är i ohotad ledning hittills, följt av Nederländerna. Men ännu återstår tre program med tio låtar vardera, så hur listan ser ut i slutändan återstår ännu att se.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar